Buy my art


See my store at Zazzle
See my 2nd store at Zazzle

Kategorie: Wszystkie | am abend | fruh | suss | zu mittag | zwischendurch
RSS
wtorek, 10 kwietnia 2012
proste tiramisu



1 opakowanie okrągłych biszkoptów * 1 filiżanka mocnej kawy * 1 kieliszek aromatycznego likieru /amaretto, bailey's, malibu/ * 1 opakowanie cukru wanilinowego * 1 opakowanie słodkiej śmietanki 30-36% * 1 opakowanie serka mascarpone * 1 saszetka dr oetker 'śmietan-fix' do bitej śmietany * kakao do posypania (używam gorzkiego i słodkiego)

Przygotować pucharki (4-6 szt). Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać smietan-fix i miksować do uzyskania bitej śmietany (nie dadawać cukru). W osobnym naczyniu zmiksować serek mascarpone z cukrem wanilinowym. Śmietaną dodawać do serka i mieszać do uzyskania gładkiej masy. W miseczce wymieszać kawę z likierem (nie słodzić), na krótko zanurzać biszkopty i układać je pojedynczą warstwą w przygotowanych pucharkach. Na nich kłaść łyżką masę śmietanową, obsypać kakao(em?). Następnie znów ułożyć nasączone biszkopty, masę i kakao. Schłodzić; najlepiej kilka godzin.





10:44, nessquick , suss
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 kwietnia 2012
zupa z marchwii i czerwonej soczewicy



1,5l wywaru mięsnego (lub woda i kostki rosołowe) * 1 cebula * 3-4 średniej wielkości marchewki * 3/4 szklanki czerwonej soczewicy * przyprawy (kolendra, suszone płatki pomidorów, papryka, przyprawa warzywna)

Marchew i cebulę obrać i posiekać w talarki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić najpierw cebulę, następnie dodać marchew i trzymać na małym ogniu aż marchew straci chrupkość. Podlać niewielką ilością wywaru i dusić kilka minut na wolnym ogniu, po czym całość przelać do garnka z wywarem i gotować aż marchew całkiem zmięknie. Wyłączyć ogień, dokładnie zmiksować blenderem i doprawić według uznania. Teraz do gorącej zupy wsypać soczewicę (koniecznie czerwoną, inne trzeba gotować) i odstawić na minimum pół godziny - soczewica w tym czasie zmięknie. Podawać z łyżką śmietany.

 

poniedziałek, 12 marca 2012
konfitura z pomarańczy

 

1,25 kg pomarańczy * 1 opakowanie preparatu żelującego do konfitur (żelfix, dżemix) * 0,3kg cukru

Pomarańcze sparzyć, z połowy owoców zetrzeć skórkę. Obrać, usunąć albedo, podzielić na cząstki, cząstki pokroić na drobniejsze kawałki - powinno być 1kg obranych owoców. Zasypać preparatem żelującym, dodać otarte skórki i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu dodać 0,3 kg cukru i gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Zestawić z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorąca konfiturę nalewać do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem przykryte ściereczką. Z podanej ilości wychodzą 4 słoiki o pojemności około 200ml.

czwartek, 08 marca 2012
cytrynowe różyczki

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * skórka otarta z 1 cytryny * sok z 1 cytryny * aromat cytrynowy * 1 jajko * 1 szklanka mleka * roztopione 1/3 kostki masła

nadzienie: cytrynowy lemon curd z tego przepisu, ewentualnie dżem, np pomarańczowy

istotne: silikonowa forma 'różyczki'

Ciasto przygotować jak na muffiny, czyli zmieszać w misce suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier), w osobnym naczyniu połaczyć składniki mokre - roztopione masło, jajko roztrzepane i zmieszane z mlekiem, aromat i sok z cytryny, a także startą skórkę cytrynową. Do foremek nakładać po łyżce ciasta, na to małą łyżeczką nakładać porcje nadzienia i przykryć je następną porcją ciasta. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku 20-25 minut. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem.

czwartek, 15 lipca 2010
truskawkowy serniczek

150g ciastek Digestive * 75g roztopionego masła * 400ml serka waniliowego (np Danio) * 3 łyżeczki żelatyny spożywczej * 100ml gorącej wody * 1 galaretka truskawkowa (na 1/2l wody)* 1 szkl gorącej wody * 250 g świeżych truskawek * cukier do smaku

Ciastka zemleć, dodać masło i rozłożyć równą warstwą w ceramicznej formie; odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 100ml wody, ostudzić i dokładnie wymieszać z serkiem. Schłodzić, aż masa lekko się zetnie (w lodówce lub krótko w zamrażarce), wyłożyć na ciasteczkowy spód i znowu odstawić do schłodzenia. W szklance wody rozpuścić galaretkę i ochłodzić, aż zacznie się ścinać. Umyte truskawki zmiksować na mus (można dodać trochę cukru) i nadal miksując połączyć z tężejącą galaretką. Ostrożnie wyłożyć na masę serową i na kilka godzin odstawić do lodówki. 

20:32, nessquick , suss
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 czerwca 2010
muffiny chałwowe

suche: 2 szkl mąki * 1/2 szkl cukru * 1 op cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 posiekana czekolada mleczna * 150-200g drobno posiekanej ulubionej chałwy

mokre: 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny * 1 jajko * kilka kropel aromatu waniliowego * 1szkl mleka

Suche i mokre składniki wymieszać w osobnych pojemnikach, połączyć i przełożyć do formy muffinkowej. Piec 20-25 minut w temperaturze 180*C. Ostudzić na kratce.

18:33, nessquick , suss
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 czerwca 2010
chleb z czarnuszką

Robiony wg przepisu na 'chleb najprostszy z prostych' dorotus (www.mojewypieki.blox.pl), z lekkimi modyfikacjami.

2 szkl mąki pszennej * 1 szkl mąki pszennej razowej * 1/4 łyżeczki suchych drożdży * 1 1/4 łyżeczki soli * 2 łyżeczki czarnuszki * 1 1/2 szkl ciepłej wody

Suche składniki połączyć w misce, dodać wodę i wymieszać. Przykryć i odstawić na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, delikatnie zagnieść (masa będzie półpłynna, ale zwarta) i znów odłożyć do wyrośnięcia - tym razem na 2 godziny.  Piekarnik nagrzać do 220*C, w czasie nagrzewania trzymać w nim naczynie, w którym chleb będzie się piekł (może to być brytfanna z przykrywką lub naczynie żaroodporne). Wyrośnięte ciasto przełożyć do gorącej formy  i piec pod przykryciem przez pół godziny. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 minut. Upieczony chleb studzić na kratce - około 10 minut owinięty wilgotną ściereczką (dla uzyskania miękkiej skórki - inaczej jest dośc twarda), następnie suchą.

Chleb długo zachowuje świeżość.

08:37, nessquick , fruh
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 27 maja 2010
zupa pieczarkowa

250g pieczarek * 4 ziemniaki * 1 bulionowa kosteczka grzybowa * kilka ziaren kolendry * pieprz * szczypior * śmietana

Pieczarki oczyścić, pokroić, wrzucić na suchą patelnię (bez tłuszczu) i obsmażać, aż puszczą wodę. Przełożyć do garnka, zalać 1,5 litra wrzątku, dodać kostkę bulionową i zagotować. Zmiksować na gładko, dodać kolendrę, pieprz i sól do smaku. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować przez kwadrans. Podawać z łyżką śmietany i szczypiorkiem.

Tagi: warzywa
20:46, nessquick , zu mittag
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 maja 2010
trufle czekoladowe

100g czekolady gorzkiej * 200g czekolady mlecznej z orzechami * 100ml słodkiej śmietanki * 3 łyżki masła * 3 łyżki wiskhy lub innego intensywnego alkoholu * gorzkie kakao do posypania

Śmietankę rozgrzać w rondelku do granicy wrzenia, dodać pokruszone w kawałki czekolady i masło, mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zestawić z ognia, dodać alkohol i jeszcze raz dobrze wymieszać. Ostudzić, schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (lub w zamrażarce około 30 minut). Ze stężałej masy formować łyżeczką kulki, obtaczać w sypkim kakao. Trzymać w lodówce.

Tagi: czekolada
08:18, nessquick , suss
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 maja 2010
makaron z cukinią i pesto bazyliowym

opakowanie makaronu 'wstążki' * 1 cukinia * 2 ząbki czosnku * 10 pomidorków koktajlowych * 4 łyżki pesto bazyliowego * oliwa * sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu z opakowania. Rozgnieść czosnek, wrzucić na patelnię podlaną oliwą. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, a te na wstążki o szerokości 1cm; również wrzucić na patelnię i smażyć aż zmięknie. Dorzucić pokrojone na ćwiartki pomidorki, przesmażyć chwilę i na samym końcu dodać pesto. Wymieszać, dorzucić odcedzony makaron i podawać.

 
1 , 2 , 3 , 4